HTML

Rovatok

Utolsó kommentek

HTML

Friss topikok

Linkblog

2010.03.15. 22:42 RealSAW

Lowepro Flipside 400 AW fotós hátizsák

Címkék: canon táska fotós hátizsák dslr lowepro

A kedven Lowepro Stealth Reporter 400D AW válltáskám mellé nagyon akartam egy hátizsákot, mert bár nem vagyok egy nagy túrázó típus, azért gyakran hosszabb sétákra, illetve olyan helyekre mentem, ahol szükségem volt a kényelmes felszerelés cipelésre vagy éppen nagyon kellett használnom mindkét kezem. (Persze az oldaltáskánál is mód van erre, ha a nyakamon átvetem a vállszíjat, de azért mégsem hátizsák)

 

Mindig is a fő problémám volt a fotós hátizsákokkal, hogy teljesen kikerül a cucc a látókörömből, amikor a hátamon van, míg az oldaltáskára azért jobban oda tudok figyelni. Hiába tetszett jónéhány Lowepro, Tamrac, KATA hátizsák mindegyiknél az volt a gondom, hogy hátulról jóval könnyebben hozzáférhetnek a tolvajok a felszereléshez, mint a válltáskám esetében.
A legtöbb nagyméretű hátizsák felépítése általában úgy néz ki, hogy a táska hátsó részét az aljáig le lehet zipzárazni és így feltárul a táska teljes tartalma. A másik mostanában „divatos” megoldás, hogy a táska teljes felnyitása mellett, oldalról is nyitható egy kisebb részen és így az objektívvel együtt betett vázat gyorsabban elő lehet kapni, ha akció van. Ilyenek pld a Lowepro Slingshot, vagy a Kata 3-in-1 táskái.

Természetesen tökéletes biztonság nincs, a válltáskákból és minden egyéb táskákból lophatnak a mocsok ügyes kezű tolvajok, de azért részemről törekszem a nagyobb biztonságra.
A fenti szempontokat figyelembe véve segítettek a NIKA-nál és ajánlották számomra a Lowepro Flipside 400 AW táskát.


A Flipside 400 abban különbözik a többi hagyományosnak mondható hátizsáktól, hogy a zipzár és a táska lenyitható része (fedele) a hátunk felől helyezkedik el, és mondhatni hogy így nem hozzáférhető amikor a táska a hátunkon van. Ebből a megoldásból adódik, hogy ha becsatoljuk a derékpántokat is, akkor a vállpántokból kibújva magunk elé mozgathatjuk a táskát és azt a combunkon, vagy valamilyen tereptárgyon megtámasztva kinyithatjuk és kivehetjük a gépet a felszerelt objektívvel. Természetesen ilyenkor figyelni kell és óvatosan kell eljárni, mert ha kinyitva megbillen a táska akkor borulhat a benne lévő felszerelés. Ezért a zipzárat ne húzzuk le teljesen csak annyira, hogy a felső részben lévő vázhoz hozzáférjünk.

A Flipside 400 elég nagy ahhoz, hogy benyelje a következő cuccot:
Canon 7D, Canon EF 70-200 f2.8 L, Tamron 17-50 f2.8, Canon EF 85mm f1.8, Canon EF 60mm f2.8 macro, Tokina 12-24 f4, Canon 35mm f2, vaku és egyéb apróságok. A 70-200 f2.8 mondjuk igen nagy darab és amíg a 70-200 f4 –em volt addig jobban elfértem. Most meglehetősen szűken illeszkednek az objektívek a rekeszekbe.
A hátizsák AW jelzésű tehát „all-weather” minősítéssel bír, így por és nedvesség álló védelmet biztosít a felszerelésünknek, emellett esővédő huzata is van, amit egy tépőzár nyitásával a táska aljából előhúzhatunk és betakarhatjuk vele teljesen.
A belső rekeszes tároló hely mellett rendelkezésünkre áll még egy zipzáras nagy zseb, amely a táska hátán, a hátuktól ellentétes oldalra került. Ide az apróbb dolgokat tehetjük be, vagy kisebb pulóvert, ilyesmit. Viszont pénztárcát, nagyobb értékeket ne tegyünk ide, mert értelemszerűen ez az a rész ami, ahogy a bejegyzés elején is írtam, a hátizsákoknál szokásos módon egyszerűen hozzáférhető és kinyitható!
A Flipside „hátára” rögzíthetünk kisebb állványt is, de tényleg csak kisebbet és könnyebb verziókat, mert egyébként vészesen elhúzza a zsákot a hátunktól és amellett hogy kényelmetlen még hülyén is néz ki.


A másik mondhatni gyengéje a Flipside-nak, hogy talán nem akkora emberekre tervezték mint szerény személyem. Egy nagyobb darab ember méreteihez is beállítható és hordható, de azért amikor nekem le és fel kell vennem, akkor igen szűk és nehezen bújtatom ki a karjaimat a vállpántok alól. Sőt egyes netes képek alapján az az érzésem volt, hogy ez valami óriási táska, de ugye aztán kiderült, hogy csak a modell miatt tűnt nagynak a hátizsák. 

A Flipside oldalán lévő kis hálós zsebekben egy-egy fél literes vizet tárolhatunk, ami ugye egy hosszabb túrán jól jön vagy inkább még kevés is lehet. A hátunk felőli lenyitható „fedél” pedig 4 kártyatartó apró tépőzáras zsebet rejt illetve egy zipzáras nagyobb részt, ahová esetleg vékony könyv, vagy inkább papírok rejthetők. Mivel mondhatni hogy ez a legvédettebb része a hátizsáknak, ide akár okmányokat, pénzt is tehetünk, bár én ezeket mindig külön tárolom a felszereléstől.

A vállpántok kényelmesek, ergonómiailag remekük kivitelezettek. A hátunkkal érintkező, táska lenyitható része is vastagon párnázott. Ha tökéletesen szeretnénk rögzíteni a hátizsákot, akkor lehetőségünk van a vastagított, jól kialakított derékrészt is becsatolni. Ennek az öv résznek a másik hasznos tulajdonsága, hogy ha egyfajta alternatív (gyorsabb) hozzáférést is biztosít a géphez. Ugyanis ha a deréköv rész becsatolt állapotban van és kibújunk a vállpántokból, akkor a táskát magunk elé húzva és azt a combunkon vagy valamilyen tárgyon megtámasztva lenyithatjuk a hátsó fedelet és kivehetjük a gépet. Azért nem árt vigyázni ilyenkor, mert ha megbillen a hátizsák, akkor nyitott állapot miatt kieshetnek az objektívek. Nem is értem gyárilag miért nem tettek bele valamilyen hálós megoldást, ami a behelyezett obikat felülről betakarná, és billenés esetén megvédené a kieséstől.

Összességében, számomra nagyon megfelelő a Flipside 400 AW, ha bárki ekkora méretű fotós hátizsákot keres és nincs szüksége notebook tároló részre, illetve nagyobb, nem fotós cuccokkal bepakolható részre, és emelett a biztonság is fontos számára, akkor csak is ezt a hátizsákot ajánlom.
A sok tesztelgetést és remek hozzáállást pedig köszönöm a Lowepro forgalamzónak, a www.nika.hu –nak!
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://furesz.blog.hu/api/trackback/id/tr211842641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása